OFICINA DE TURISME SANT JULIÀ DE LÒRIA

Plaça Laurèdia – Sant Julià de Lòria
AD600 – Principat d’Andorra
T. +376 744 045
E-mail: turisme.lauredia@comusantjulia.ad

Image Alt

Què són els vins d’altura

  /  Què són els vins d’altura

Cada vegada es parla més del “Vi d'Altura”
però, què és? on es troba? a quina altitud? què té d'especial

Per poder anomenar un vi com a vi d'altura, ha d'elaborar-se amb raïm d'una vinya a una altitud molt elevada, normalment a partir de 800 m, fins a altituds on la climatologia ens permeti conrear la vinya i madurar el raïm.

El principal benefici, o diferència, és un envejable efecte refrescant (per la seva major acidesa). Això es produeix per la gran diferència tèrmica que es dona entre el dia i la nit. Tot i que la insolació és més gran a més altura, la maduració dels raïms és més lenta i progressiva que en cotes baixes. S’alenteix el cicle maduratiu i el vi guanya en complexitat i riquesa de matisos.

Però això no succeeix a qualsevol “gran altura”, ha de ser aquesta altura concreta, en aquesta latitud geogràfica específica.

El vent és un altre gran aliat de les vinyes en alçada, en evitar que fongs i altres malalties hi proliferin. A més, la major part d’aquestes vinyes es cobreixen anualment de neu, la qual cosa suposa una aportació hídrica, ja que la neu es va fonent lentament i crea una reserva al subsòl per als moments de sequera. La neu, a més, introdueix nitrogen de l’atmosfera a la terra, que beneficia el vigor de la planta.

L’accidentada i muntanyosa geografia del país suposa una altura de les vinyes poc usual.

Els cellers andorrans es troben entre els 860 i els 1200 m i, a banda de l’altura, es caracteritzen per la seva naturalesa familiar i pròpia de negocis petits.

A més de vins, també s’hi elaboren, crien i cultiven altres productes agroalimentaris de qualitat, com ratassia, embotits, carns, cervesa, mel…

Reaparició de la vinya desapareguda al Principat.

En els darrers anys, el sector privat i l’administració pública estan incidint en diversificar el sector primari, preservar el paisatge i introduir nous cultius. Així, la vinya, desapareguda a finals del segle XIX a causa de la fil·loxera, ha aparegut de nou al Principat. Aquests petits cellers, localitzats majoritàriament a la parròquia de Sant Julià de Lòria, representen un atractiu turístic que s’afegeix als ja tradicionals turisme de neu i de compres.